Kontakt

+48 600 058 259
office@tarpak.pl

Dworcowa 28 / 62-051 Łęczyca

Znajdziesz nas na:



© 2019 Tarpak / Wykonanie: Be Perfect

 

Waga kontrolna

Przedstawiamy Państwu ekonomiczne rozwiązanie umożliwiające podniesienie jakości pracy pakowni, dzięki wadze kontrolnej firmy TARPAK

 

Opis

Waga kontrolna służy do sprawdzania poprawności zapełnienia opakowań. Waga dzięki precyzyjnemu systemowi pomiarowemu umożliwia dokładną kontrolę masy każdego opakowania, wykrycie wadliwych produktów i usunięcie ich z linii produkcyjnej.

 

Kiedy warto zastosować wagę kontrolną:

Każdy proces produkcyjny wymaga kontroli. Pakowanie jest procesem, w którym nie można całkowicie wyeliminować błędów i braków. Stosowanie wagowej kontroli jakości każdego opakowania umożliwia eliminację wadliwych sztuk  z linii produkcyjnej. Stosowanie automatycznej wagi kontrolnej firmy Tarpak umożliwia znaczne przyspieszenie kontroli jakości w stosunku do pracy ręcznej, a także eliminuje ryzyko popełnienia błędu przez pracownika.

Zasada działania

Waga kontrolna waży ciężar opakowania umieszczonego na szalce. Sterownik wagi na podstawie wcześniej zaprogramowanych wartości progowych masy decyduje o umieszczeniu opakowania w grupie produktów prawidłowych lub wadliwych.

Programowanie wartości progowych masy jest bardzo proste. Wystarczy zważyć na wadze gotowy produkt, a następnie na podstawie jego masy ustalić próg dolny (za mało) i próg górny (za dużo). Opakowania o masie pomiędzy tymi progami będą uznawane za prawidłowe, a opakowania za lekkie i za ciężkie będą odrzucane jako nieprawidłowe.

Najważniejsze cechy

  • – Szalka wagi wykonana ze stali nierdzewnej jest odporna na zużycie, łatwa w utrzymaniu i zapewnia wysoką estetykę przez wiele lat eksploatacji.
  • – Stalowa spawana rama zapewnia wysoką stabilność oraz trwałość konstrukcji.
  • – Regulowane stopki poziomujące ułatwiają wypoziomowanie wagi.
  • – System pomiarowy o wysokiej rozdzielczości do 0,05 g.
  • – Szybki system sortowania zapewnia wysoką wydajność.

Korzyści z używania

  • – Duża dokładność kontroli każdego produktu.
  • – Skuteczna eliminacja wadliwych sztuk.
  • – Wyeliminowanie pomyłek popełnionych przez pracowników wykonujących sortowanie ręczne.
  • – Kontrola produktów w opakowaniach jednostkowych lub zbiorczych.
  • – Wzrost jakości produktu.
  • – Ograniczenie reklamacji od klientów.
  • – Zminimalizowanie powierzchni potrzebnej na stanowisko kontroli jakości.
pl_PLPolski